Podstawa kuchni chińskiej – tasak

Każdy kto był kiedykolwiek w prawdziwej chińskiej restauracji z pewnością miał okazję zauważyć, że raczej nie zobaczymy tam tradycyjnych noży, jakie widuje się w naszych kuchniach czy u naszych profesjonalnych kucharzy. Tutaj tasak zastępuje cały nasz komplet noży. Jakim cudem to jedno narzędzie zastępuje kilka a niekiedy kilkanaście innych? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie.

Powodem, dla którego tego typu tasak jest w stanie zastąpić kilka innych noży jest jego kształt oraz ciężar. Za jego pomocą można nie tylko ciąć, ale również rozbijać mięso, może być łopatką do przenoszenia produktów, sprawdzi się do filetowania, szatkowania, rozdrabniania… Tak naprawdę – do wszystkiego.

Co spowodowało, że to tasak jest kluczowym narzędziem w kuchni chińskiej (i nie tylko, ale w gruncie rzeczy – każdej profesjonalnej kuchni)? Odpowiedź jest prosta – w tradycyjnej, chińskiej kuchni do woka wrzuca się kawałki mięsa wraz z kostkami, gdyż Chińczycy uważają, że szpik jest bardzo zdrowy i daje ogromną ilość energii. Nic zatem dziwnego, że potrzebują dużego i ciężkiego noża, który bez problemu się z nimi rozprawi. Jeżeli zatem planujemy stać się mistrzami kuchni chińskiej, warto zainwestować w dobrej jakości tasak. Co ciekawe, całkiem dobre modele można znaleźć już w supermarketach.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz